Aangezuurde haverdoppen
Salmonella is al jarenlang een doorn in het oog van de hele pluimveesector.
Zeker gezien de schade die het aanricht, is het zaak om bedrijven vrij te krijgen van deze bacterie om verdere economische schade te voorkomen.
Gestructureerd aan de slag
De gemiste inkomsten bij een Salmonellabesmetting zijn vaak enorm. “Logisch dat boeren dan in actie komen. Wat we veel zien in de praktijk is dat een Salmonellabesmetting niet met een eenvoudige behandeling op te lossen is. Als je een besmetting serieus wilt oplossen, ontkom je niet aan een totaalaanpak. Salmonella kan zich immers op veel plekken in en om de stal bevinden en vandaaruit verspreiden. Gestructureerd aan de slag volgens een stappenplan is noodzakelijk omdat je anders met de ellende blijft zitten”
Protocol
- Bestrijdt ongedierte structureel en geef extra aandacht aan de tempexkevers. Zowel voor als na het laden van de koppel. Het kan inzicht geven of de kevers drager zijn van salmonella door ze te laten onderzoeken. Let er dan wel op dat ze gemalen onderzocht worden. Zorg voor voldoende tijd om producten ter bestrijding hun werk te laten doen (10-14 dagen leegstand in de praktijk).
- Na het schoonspuiten is het zaak de stal goed te ontvetten met bijvoorbeeld een inweekmiddel. Zorg dat de stal droog is voor ontsmetting en dat de ontsmettingsmiddelen op juiste dosering en temperatuur worden toegepast. Bijvoorbeeld bij formaline waar de stal minstens 20 graden moet zijn en het product 24 uur moet kunnen inwerken.
- Geef extra aandacht aan kieren en scheuren in de vloer en wand en vergeet de afvoerputjes niet.
- Voerlijnen reinigen/ontsmetten met aangezuurde haverdoppen en deze ook 24 uur in de lijn laten staan zodat ze hun werk kunnen doen.
- Drinklijnen eerste weken aanzuren met een zuur.
- Vergeet machines/gereedschap/voorruimtes en het erf niet te reinigen.
- Houd de hygiëne overal goed op peil! Goed wisselen van schoeisel en laarzen. Denk hierbij ook aan aparte emmers en dergelijke per stal.
- Maak keuze voor strooisel waarbij een aangezuurd product net wat beter kan zijn, bijvoorbeeld turf of snijmais.
Voor vragen en advies neem contact op met Gert: +(31)6 512 431 42





