Ook van dit ongedierte helpt BoerBeter u af!

Een greep uit het overige 'assortiment' aan ongedierte, en dan is dit een kleine selektie, maar schroom niet te bellen, wanneer ander ongedierte in uw huis of buiten, of in de stal, rondzwerft, BoerBeter staat altij klaar om u te helpen!

Wegmier (Lasius niger L.)
Orde: Hymenoptera (vliesvleugeligen)
Familie: Formicidae (mieren)
Subfamilie: Formicinae (schubmieren)

Gele weidemier (Lasius flavus Fabricius)
Orde: Hymenoptera (vliesvleugeligen)
Familie: Formicidae (mieren)

Glanzende houtmier (Lasius fuliginosus Latreille)
Orde: Hymenoptera (vliesvleugeligen)
Familie: Formicidae (mieren)
Subfamilie: Formicinae (schubmieren)

weetjes over mieren:

  • Mieren houden een soort van winterslaap, een ‘inactieve fase’ of ‘winterrust’ als het ware. Mieren putten hun energie uit warmte. Tijdens het voorjaar en de zomer kunnen ze zich prima rondlopen vanwege de aangename temperaturen maar tijdens de winter kunnen ze zich nauwelijks bewegen. Als ze zich bewegen tijdens deze winterrust is het heel langzaam of met hun voelsprieten. 
  • Een mierenbroodje is gelukkig geen voedsel voor mensen, maar voor mieren. Het is een aanhangsel aan zaden of vruchten van sommige plantensoorten. De mieren nemen dit mierenbroodje mee naar hun nest. Tijdens deze tocht kan het mierenbroodje al afbreken van het zaad en zich verspreiden. Anders wordt in het nest het voedsel van het zaad afgebeten en het zaad weer naar buiten gebracht.
  • Vliegende mieren kan je opmerken tijdens bepaalde periodes van het jaar, dit heet de bruidsvlucht. Mieren zijn kruipende insecten, maar wanneer de paarperiode eraan komt, vliegen de jonge koninginnen en mannetjes uit en klimmen ze tot een hoogte van een meter waarna ze zich laten verderglijden op de luchtdruk. Tijdens de vlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven. Na de paring gaat ze op zoek naar een geschikte plaats voor haar nest, daarna eet ze haar vleugels op om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Een mier heeft 2 magen, één voor zichzelf en één om andere mieren te voeden.
  • De mier heeft 250.000 hersencellen, een menselijk brein 10.000 miljoen. Dus: 40.000 mieren samen, is ongeveer de grootte van ons brein.
  • Een mier kan tot 50 keer zijn gewicht dragen. In vergelijking met hun grootte zijn de spieren van mieren dikker en groter dan die van mensen en grote dieren. Dit maakt het hen mogelijk om zich heel snel te kunnen voortbewegen.
  • Mieren nemen bepaalde planten in bescherming tegen zoogdieren, insecten en parasieten. In ruil hiervoor mogen ze in de holtes van de plant leven en mogen ze zich voeden aan de suikerachtige uitscheidingen.
  • Mieren strekken zich bij het opstaan en ze gapen of geeuwen wanneer ze vermoeid zijn.
  • Ze tellen alle stappen die ze zetten en halen slechts één keer per twee minuten adem.
   

Hoe overlast beperken?

  • In de meeste gevallen is het aantal diertjes van die mate dat het voldoende is in te spelen op de temperatuur en de relatieve vochtigheid van de ruimte waar ze voorkomen.
  • Zilvervisjes kunnen bestreden worden door het vochtgehalte in de ruimtes te verlagen. Ventileer dus goed. Zoek naar de achterliggende oorzaak van het vochtprobleem indien dit niet voldoende wordt verholpen door te verwarmen en ventileren.
  • In nieuwbouwwoningen verlucht je best extra, eventueel mechanisch ondersteund. Het beton of cement kan immers nog lang bouwvocht afgeven, waardoor een hogere relatieve luchtvochtigheid kan ontstaan. Vloerbekleding die te snel wordt geplaatst kan vochtuitwaseming belemmeren, waardoor zilvervisjes aangetrokken worden.
  • Ovenvisjes kunnen bestreden worden door de temperatuur naar beneden te brengen. Dit kan door de ruimte goed te ventileren.
  • Onder de 18°C overleeft het papiervisje moeilijk, zeker als deze gepaard gaat met een luchtvochtigheid van minder dan 55%. Controleer regelmatig boekenkasten op vraatschade.
  • Gebruik van insecticiden is dus in de meeste gevallen overbodig en zelfs af te raden. Als de overlast toch aanhoudt, kan u een erkende ongediertebestrijder inschakelen of een bouwkundig expert om de vochtproblemen op te lossen.

 

Zilvervisje

Zilvervisje (Lepisma saccharina L.)
Orde: Zygentoma (zilvervisjes)
Familie: Lepismatidae

Papiervisje

Papiervisje (Ctenolepisma longicaudata Escherich)
Orde: Zygentoma (zilvervisjes)
Familie: Lepismatidae

   

bedwants

Bedwants (Cimex lectularius L.)
Orde: Hemiptera (snavelinsecten)
Familie:
Cimicidae (bedwantsen)

Bedwants

Hoe kun je bedwantsen herkennen?

Bedwantsen herkennen kan op twee manieren. Je kijkt naar het uiterlijk en je onderzoekt waar de beestjes precies zitten. Volwassen bedwantsen zijn gemiddeld vijf millimeter groot. Het vrouwtje is vrijwel altijd groter dan het mannetje: soms wordt ze wel 8 mm groot. Bedwantsen hebben een plat, ovaal lijf en ze zijn roodbruin van kleur. Zuigen ze bloed, dan worden hun lijfjes steeds roder. Bovendien zwellen ze ook op, tot soms wel drie keer hun normale grootte. Andere kenmerken van bedwantsen zijn:

  • Ze kunnen niet vliegen of springen, wel snel kruipen.
  • Ze zijn lichtschuw, overdag laten ze zich alleen zien als ze erg honger hebben.
  • Bedwantsen in huis verspreiden een weeïge geur. Die doet denken aan zoete amandel.
  • De bedwants veroorzaakt rode jeukende bultjes. Deze bultjes zijn echter lastig te onderscheiden van bultjes door andere bloedzuigende insecten.
  • Bedwantsen vervellen vijf keer voor ze volwassen zijn. Je komt dus ook doorzichtige velletjes tegen.
 

Bedwantsen herkennen in een ruimte?

Pak een zaklamp en een loep en kijk in en rond je bed. Check de naden en zomen van het matras: zitten daar kleine bruine beestjes of zie je zelfs witte eitjes? Dan de lakens en de dekens: zie je daar kleine bloedvlekjes? Die kunnen wijzen op uitwerpselen van bedwantsen. Check ook de lattenbodem en de ombouw van je bed. Ook lampjes en nachtkastjes zijn schuilplaatsen voor bedwantsen, want die staan het dichtst bij het bed.

   

Hoe kan je een steenmarter verjagen?

Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.

Steenmarter verjagen in huis

Als je een steenmarter wil verjagen in huis, dan moet je eerst checken of de steenmarter nog wel in huis is. Aangezien ze pas actief worden als het donker is, is de kans niet zo groot dat je ze overdag ziet. Meestal zitten ze dan op een andere rustplaats, buiten je woning.

Als de steenmarter niet in huis aanwezig is, kun je alle gaten en kieren van meer dan 5 centimeter afsluiten (met bijvoorbeeld gaas). Maak het gaas wel goed vast, want ze zullen hun uiterste best doen om weer naar binnen te komen.

Steenmarter in de auto

Heb je een steenmarter in je auto, dan kan het helpen om een stuk gaas onder je auto te spannen en daar je auto op te parkeren. Span het gaas in een vierkant tussen een paar panlatten en zorg dat het gaas zo'n 30 tot 40 centimeter buiten de auto uitsteekt. Span het gaas niet te strak, want het gaas gaat dan golven zodat de marter er niet meer durft te lopen. Even spuiten met deodorant schijnt overigens ook te helpen om de steenmarter uit de auto te verjagen.

Steenmarter met geluid verjagen

Je kan een steenmarter ook verjagen met ultrasoon geluid, maar daar zijn de meningen wel wat over verdeeld. De beesten wennen na verloop van tijd namelijk aan dit geluid. Daarom is een apparaat met een bewegingssensor beter. Het geluid gaat dan pas aan als de marter erbij in de buurt is waardoor hij zal schrikken.

Steenmarter verjagen met een wc-blokje?

Tot slot nog een tip uit de categorie ‘oma weet raad’. Het schijnt dat je een steenmarter ook uit de auto kan verjagen met een wc-blokje. De geur van het blokje zorgt er dan voor dat de steenmarter wegblijft. Vergeet alleen niet dat je met zo’n oplossing te maken hebt met een product dat bomvol chemicaliën zit. Zet je de verwarming aan in je auto, dan adem je vervolgens de dampen misschien zelf ook in. En dat is natuurlijk weer niet zo fijn.

Steenmarter

Steenmarter (Martes foina Erxleben)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Mustelidae (Marterachtigen)

Steenmarter